Direct bellen

06-46246966

Organisatiescan van BLUEBRD

De HR strategie van 2024

Amplitie is in relatief korte tijd uitgegroeid tot dé HR strategie. En dat is niet zo vreemd, want amplitie zorgt ervoor dat mensen helemaal tot bloei komen op hun werkplek. Meer weten? In dit artikel lees je er alles over! En je leert hoe onze eigen ontwikkelde organisatiescan werkt. Wat is amplitie? Kort gezegd is amplitie het versterken van alle positieve aspecten van werkbeleving en functioneren. Het actief bevorderen van het psychisch welbevinden van medewerkers creëert een positieve werkbeleving waarin iedereen optimaal kan functioneren.

Wat is de betekenis van Amplitie?

Het woord amplitie zelf komt van het Latijnse ‘amplio’ wat versterken of vermeerderen betekent. In de context van werk betekent dit concreet het versterken en vermeerderen van het welbevinden van alle medewerkers. Op deze manier komt het menselijk kapitaal in een organisatie het beste tot zijn recht. Dit klinkt misschien heel logisch, maar toch wordt deze manier van denken nog lang niet altijd toegepast in organisaties.

Waar is amplitie als ‘nieuwe’ HR strategie dan op gebaseerd?

Amplitie is ontstaan vanuit de wetenschappelijke psychologie; de positieve organisatiepsychologie om precies te zijn. In de traditionele benadering werd vooral de aandacht gericht op het oplossen en voorkomen van problemen en de negatieve emoties als gevolgen daarvan. De positieve psychologie daarentegen gaat uit van positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Je zou de positieve psychologie eigenlijk kunnen zien als een soort omdenken. Juist door de focus te leggen op de positieve aspecten, groeit het plezier, geluk en de motivatie op de werkvloer. Met andere woorden: wat je aandacht geeft, groeit. En dit blijkt de sleutel tot het psychisch welbevinden van medewerkers in een organisatie.

https://www.trendsinhr.nl/amplitie-werkgeluk/

De vier pijlers van Amplitie

Onderdelen waar we ons op focussen tijdens de organisatiescan:

 1. Gezondheid
 2. Werkinrichting
 3. Talentmanagement
 4. Bevlogenheid

Pijler 1: Gezondheid

Gezondheid heb je nodig om prettig te kunnen werken en goed te functioneren. Denk hierbij aan beweging, voeding en ontspanning. Je kunt je wel voorstellen dat je minder gelukkig bent op je werk wanneer je veel stress ervaart en onvoldoende kunt ontspannen. Ook ongezond eten en een gebrek aan beweging dragen hier negatief aan bij.

Pijler 2: Talentmanagement

Ook wil je op je werk natuurlijk gezien worden. Wanneer je jouw talenten kunt inzetten en ontwikkelen op je werk, zorgt dat voor motivatie, plezier en werkgeluk. Wanneer je daarbij de ruimte krijgt om te ontdekken wat je nog meer kan, krijg je het gevoel dat je optimaal tot je recht komt op je werkplek.

Pijler 3: Bevlogenheid

De derde pijler, bevlogenheid gaat over de toewijding en ‘flow’ die je ervaart op je werk. Misschien heb je wel eens het gevoel gehad dat je helemaal opging in je werkzaamheden. Het gaf je veel voldoening en daardoor had je als vanzelf de motivatie om net dat beetje extra te doen of inzet te tonen. Dit is bevlogenheid in een notendop.

Pijler 4: Werkinrichting

Als laatste is het van belang dat je werkinrichting passend is. Dit houdt in dat het werk wat je doet én de organisatie bij je past. Denk bijvoorbeeld aan de organisatiecultuur en de werk-privébalans. Ook moet je fysieke werkomgeving in orde zijn, zodat je je prettig voelt wanner je op je werkplek bent.

Verschillen tussen Amplitie, Preventie & Curatie

Organisatiescan amplitie

Welke voordelen biedt Amplitie?

Menselijk kapitaal is het hart van een organisatie. Wanneer je als organisatie gelukkige, bevlogen medewerkers hebt, bepaalt dat voor een groot deel het succes. Wist je dat je door het inzetten van amplitie meer bevlogenheid creëert bij werknemers? Bevlogenheid laat zich omschrijven als positieve toestanden waarin je voldoening ervaart in je werk. Bevlogen medewerkers bezitten een vitaliteit en toewijding waardoor zij optimaal kunnen functioneren. Je zet je als het ware voor de volle 100% in op je werk en misschien nog een beetje meer. Niet omdat het moet, maar omdat je er zo enthousiast en gelukkig van wordt.

Dat is natuurlijk al enorm positief, maar het blijkt dat bevlogenheid ook samenhangt met andere voordelen. Zo is het ziekteverzuim onder bevlogen medewerkers veel lager dan gemiddeld. De productiviteit en de kwaliteit van prestaties gaan omhoog. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat je ook meer creativiteit en innovatie in je werk laat zien wanneer je bevlogen bent. Amplitie blijkt enorm waardevol te zijn in het teweeg brengen van bevlogenheid op de werkvloer. En uiteindelijk is dit een grote positieve benadering kracht waar het  hele bedrijf als geheel beter van wordt.  Dit alles door onze eige organisatiescan.

Wat is jullie temperatuur?

Om de temperatuur van de organisatie te meten heeft BLUEBRD een eigen thermometer ontwikkeld Deze Organisatiescan is opgesteld door de volgende expertises met elkaar te combineren:

 • Amplitie
 • Betrokkenheidsonderzoek door Adviesbureau Gallup
 • Psychologische Veiligheid
 • Het 7S-Model van McKinsey

De volgende onderdelen worden in de organisatiescan gemeten

 • Amplitiescore (op basis van de 4 pijlers)
 • Psychologische veiligheid
 • Medewerkers tevredenheid
 • Employee NPS
 • Open antwoorden op de vraag: ‘waar willen wij meer van zien binnen onze organisatie?’

SLIM-subsidie

Ook voor de overheid word werknemersgeluk en ontwikkeling steeds belangrijker, daarom bestaat er zelfs een subsidie voor bedrijven die willen investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers. Onze organisatiescan is dan ook zo ingericht dat wij snel in kaart kunnen brengen waar ontwikkelpunten liggen maar het daarop volgende traject is ook nog eens financieel aantrekkelijk doormiddel van de SLIM-subsidie. Hierover later meer.

https://www.uitvoeringvanbeleidszw.nl/subsidies-en-regelingen/slim/overzicht-aanvraagcriteria

Recente blogs

TMA-radar

Talent Motivatie Analyse